Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, matig met alcohol en regelmatig ontspannen en tijd nemen voor herstel: dat zijn volgens wetenschappers dé ingrediënten voor een lang én gezond leven. Voldoende bewegen dat doen we bij ClubJoy natuurlijk allemaal, maar hoe zit het met de andere leefstijlfactoren? We presenteren een reeks van 7 artikelen waarmee je op praktische wijze direct je voordeel kunt doen.
In het vorige artikel zagen we dat voldoende slapen je op een natuurlijke wijze helpt om weer in balans te komen. Maar er is nóg een voordeel. Voldoende slapen maakt slank! Als je per dag een uur langer slaapt, dan zakt het vetpercentage met bijna 3 procent. Onderzoekers van de University of Bristol kwamen tot deze berekening op basis van een analyse van de gegevens van dertig gezonde Griekse vrouwen tussen 30 en 60 jaar, aldus Psycholoog.net. De afname van het vetpercentage blijkt overigens alleen te gelden voor mensen die structureel tekort slapen. Volgens de onderzoeker leidt slaaptekort tot een stijging van het hormoon ghreline, dat een hongergevoel geeft. Slaaptekort laat tegelijkertijd de afgifte van het honger remmende hormoon leptine afnemen. Met andere woorden: voldoende slaap brengt de normale hormonale processen in je lichaam in balans.
Slaap tips
Om goed te kunnen slapen is ‘op tijd naar bed gaan’ niet het enige dat telt. Het gaat om kwantiteit (voldoende slaap) en kwaliteit (goede slaap). Onderstaande tips kunnen helpen om optimaal van je slaap te profiteren.
1) Zorg voor een rustige slaapkamer, een goed matras en voldoende frisse lucht.
2) Goed slapen begint eigenlijk al overdag, met voldoende lichaamsbeweging en een vredige geest. Zorgen kunnen je uit je slaap houden en stress ook. Als het actiehormoon adrenaline, dat door stress wordt aangemaakt, niet door lichamelijke activiteit uit je lichaam wordt gepompt, dan blijft het door je lichaam gieren en val je niet makkelijk in slaap. Voldoende lichaamsbeweging is dus belangrijk om ’s nachts beter te kunnen herstellen.
3) Gebed en meditatie kunnen je helpen om ‘zorgen’ tijdelijk los te kunnen laten. Zorgen veranderen niet door er lang en veel over na te denken. Het is aangetoond dat oplossingen die je met je bewust zijn bedenkt, er niet beter van worden door er lang en veel over te piekeren. Dus: piekeren helpt niet en zéker niet voor het slapen gaan. Je kunt beter slaapverwekkende afleiding zoeken, zoals het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.
4) Wat je eet en drinkt heeft ook invloed op je slaap. Vermijd extremen: zware maaltijden, vooral vette en eiwitrijke, voor het slapengaan op een laat tijdstip zijn niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Hetzelfde geldt voor naar bed gaan met een hongerig gevoel. Alcohol helpt wellicht als ‘slaapmutsje’ maar zorgt aan de andere kant dat de kwaliteit van de herstelprocessen in je slaap vermindert. Een ouderwetse beker warme melk kan ook helpen. Veel mensen vallen moeilijk in slaap als ze vroeg in de avond nog koffie drinken, vanwege het opwekkende effect van cafeïne. Cafeïne zit ook in cola, thee en in sommige pijnstillers.
5) Voldoende beweging helpt om goed te kunnen slapen, maar intensief sporten vlak voor het slapen gaan is niet aan te raden. De opwekkende effecten kunnen je letterlijk uit je slaap houden. Kies laat op de avond liever voor een rustigere vorm van bewegen zoals ClubJoy Yoga® of Pilates.
6) Zware gesprekken, een bloedstollende film kijken of een te spannend boek lezen zijn eveneens af te raden voor het slapen gaan. Maak je hoofd leeg, breng je hersenen tot rust. Ze spelen een cruciale rol voor de kwaliteit van je slaap.
Wil je meer praktische lifestyletips ontvangen? Ga naar de website van ClubJoy partner Gezond & Weldoen en bestel het e-book Jonger, fitter, slanker, de 12 succesfactoren voor een gezond leven t.w.v. 12.50 euro. Met de code CLUBJOY100 is het gratis!