+31 10 7420107 info@clubjoy.be

4 TIPS OM GEZOND AF TE VALLEN

mrt 24, 2017

Wij presenteren elke maand verschillende artikelen over een gezonde leefstijl voor body & mind. In dit artikel informeren we je over hoe je gezond kunt afvallen.

Met de zomer in aantocht piekt opeens weer de belangstelling voor ‘een gezond gewicht’. Velen willen hoe dan ook graag weer een paar kilo lichter worden. Maar wát wil je precies kwijt? Overtollig vet? Vocht? Spiermassa? Misschien denk je: het maakt me niet uit, als ik maar slanker word.

Zo’n redenering is niet zonder gevaar. Zet je gezondheid niet op het spel. Een te laag vochtpercentage maakt je moe, geeft hoofdpijn en verstoort belangrijke lichaamsfuncties. Verlies van spiermassa, als je bijvoorbeeld een crash-dieet volgt met minder calorieën dan jouw BMR (basis metabolisme in rust) veroorzaakt het jojo-effect waardoor je op den duur dikker wordt dan ooit.

De enige manier om verantwoord af te vallen is om op een rustige, adequate manier overtollig vet kwijt te raken. Dat doe je door middel van gezonde voeding en meer beweging, seriéus meer beweging, bij voorkeur conditie- én krachttraining waardoor je spiermassa gaat toenemen. Spieren zijn je vrienden als je wilt afvallen! Spieren zijn namelijk interne fatburners. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je ook in rust verbrandt.

  1. Stel haalbare doelen, neem voldoende tijd

Stel haalbare doelen. Als regel om verantwoord af te vallen geldt een pond (vet) per week, sneller afvallen zet je lichaam in de spaarstand. Stel je wilt 5 kilo afvallen. Neem daarvoor minimaal 10 weken de tijd. Weeg jezelf op een weegschaal die niet alleen de kilo’s aangeeft, maar ook je spier- en vetmassa en bij voorkeur ook het vocht. Hieronder zie je een overzicht van normale ‘gezonde’ waarden.

  1. Begrijp wat er gebeurt

Als je inzicht krijgt in wat er precies in je lichaam gebeurt als je eet/drinkt/slaapt/sport, dan kan dit je helpen om je doelen te bereiken en vast te houden! Hieronder staat een handig overzicht van gezonde waarden wat betreft vetmassa, spieren en vocht. Ook de tailletest is een goede indicatie voor een gezond gewicht.

  1. Zorg voor een professioneel voedingsplan

Daarvoor kun je de hulp van een professionele coach of diëtist inschakelen, of probeer het zelf en gebruik de Eetmeter van het Voedingscentrum. Bereken je dagelijkse behoefte aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen en zorg ervoor dat je gezonde vóeding binnen krijgt, geen ‘vulling’.

  1. Zorg voor een professioneel beweegplan

Om af te vallen moet je (meer) bewegen dan je nu doet. De regel voor dagelijks voldoende beweging is: elke dag minimaal 30 minuten wandelen, fietsen, in de tuin werken, flink aanpakken in het huishouden. Alles is beter dan stilzitten. Zit je de hele dag op kantoor, zeg 7 uur, dan moet daar elke dag voor je gezondheid minimaal 1 uur sporten tegenover staan (!) Daarnaast is het verstandig om één, twee of drie keer per week intensiever te bewegen, echt te sporten dus. Wil je afvallen, kies dan naast cardio- of conditietraining ook voor krachttraining zodat je spiermassa (en dus ook je calorieverbruik in rust) toeneemt.

 

Vetmassa normale waarden

Leeftijd                mannen              vrouwen

< 30 jaar               15 – 18 %             18 – 20 %

31- 49 jaar          18 – 22 %             20 – 30 %

> 50 jaar               22 – 25 %             30 – 35 %

 

Spiermassa normale waarden

Leeftijd                mannen              vrouwen

< 30 jaar               < 42 – 54 %         34 – 39 %

31- 49 jaar           < 41 – 50 %         33 – 36 %

> 50 jaar               < 39 – 48 %         29 – 34 %

 

Vochtpercentage normaal 

Mannen:             50 – 65 %

Vrouwen:           45 – 60 %

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!