Na een paar maanden genieten van het mooie weer, de terrasjes en meer vrije tijd zit de zomerstop en daarmee de vakantieperiode in België er op. Vanaf vandaag zijn de scholen weer begonnen en de meeste mensen zijn weer aan het werk. Dit betekent ook dat velen hun weg terug vinden naar de fitnessclub.
Gedurende de zomerperiode gaan veel mensen minder vaak naar de fitnessclub. Vaak stopt men zelfs een paar weken met sporten vanwege de zomervakantie. Ook ziekte of blessures kunnen redenen zijn om tijdelijk niet te sporten. Maar welk effect heeft dit op je lichaam? Hoe lang duurt het voordat je conditie terug bij af is?
Iedereen die tijdens de winter wel eens geveld is geweest door griep herkent het. Voordat je ziek werd was je conditie goed maar zodra je beter bent en weer gaat sporten, lijkt er niets van je conditie over te zijn. Tijdens de eerste paar trainingen ben je snel moe en ook je kracht is voor een heel stuk verdwenen. Je voelt je slap en uitgeput. Een paar weken relaxen in de zon heeft hetzelfde effect. Na een paar weken vakantie heb je het gevoel dat je weer van voren af aan moet beginnen.
Verschillende systemen ondergaan veranderingen tijdens een onderbreking van je training:
- Verlaging van je uithoudingsvermogen: na 10 tot 14 dagen zijn je cardiovasculaire prestaties met 20% gedaald, neemt je longcapaciteit af en verhoogt je hartslag.
- Krachtverlies: 4 weken na de stopzetting van de fysieke activiteit merk je een verlies van 15 tot 20 %.
- Energiereserves: de intramusculaire suikervoorraden verminderen en de vetopslag verhoogt.
- Veranderingen op spierniveau: het verschil wordt voelbaar vanaf de 3de week. Spiervezels die speciaal werden ontwikkeld (snelle of trage/duurzame vezels) verkleinen in proportie.
- Op het niveau van je spiermassa: na 20 dagen verlies je ongeveer 10 tot 15 % van je spiermassa als je die niet onderhoudt.
- Daling basaal metabolisme: vanaf 10 dagen nadat je gestopt bent met trainen zakt je basaal metabolisme. Het basaal metabolisme (BM) is gedefinieerd als het aantal calorieën dat je verbruikt tijdens rusttoestand (bijvoorbeeld wanneer we gewoon op bed liggen, in volledige rust maar wel wakker). Door te trainen verhoog je je basaal metabolisme maarinactiviteit doet het weer afnemen. Wanneer je stopt met sporten is het is dus belangrijk om ook je calorietoevoer te verlagen, zodat je geen vetmassa opbouwt.
Als je stopt met sporten zorgt dit voor allerlei veranderingen in je lichaam. Je spieren verwerken zuurstof minder goed doordat je hart wat minder efficiënt bloed zal rondpompen. Je opgebouwde spierkracht en conditie nemen dus af. Als je daarnaast tijdens je vakantie net iets te veel geniet van lekkere hapjes en drankjes dan is er een grote kans dat je een paar kilootjes aan zult komen. Ook de positieve invloed van je sportieve leefstijl op je bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterol wordt geleidelijk aan minder.
Hoe veel en hoe snel je last krijgt van o.a. een verminderde conditie en spiermassa tijdens een inactieve periode (zoals een vakantie of ziekte), is afhankelijk van je getraindheid. Het is belangrijk om hierbij een onderscheid te maken tussen fanatieke ervaren sporters en mensen die net begonnen zijn met sporten. Bij ervaren sporters zal het kracht- en conditieverlies trager en in mindere mate optreden dan bij beginners. Ook zullen ervaren sporters het makkelijker weer opbouwen. Toch zijn de nieuw verworven krachten bij beginnelingen blijkbaar niet zo fragiel als je in eerste instantie zou denken. Zo toonde onderzoek aan dat beginnelingen die 4 maanden hard trainen en vervolgens 6 maanden pauze nemen, aan het eind van dat halve jaar toch nog steeds een flink deel van de gekweekte spiermassa over hebben.
Deze bevindingen geven ons weer goede moed na deze mooie relaxte zomerperiode. Veel succes allemaal tijdens aankomend trainingsseizoen en …share the fun!