+31 10 7420107 info@clubjoy.be

VOOR BUIKVET MOET JE OP DE LOOP

aug 20, 2015

Veel mensen gaan sporten omdat ze van ‘hun buikje’ af willen. Het is goed om van je buikje af te willen. Onderzoek heeft aangetoond dat teveel buikvet schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Mensen met veel buikvet blijken bijvoorbeeld vatbaarder te zijn voor diabetes, hartproblemen, sommige typen kanker en slagaderverkalking dan andere mensen. Buikvet stimuleert de productie van hormonen die een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van insuline. Insuline heb je nodig om ervoor te zorgen dat brandstof goed in de cellen wordt opgenomen. Buikvet maakt dus moe en onfit. Buikvet kan ook je hormoonhuishouding in disbalans brengen en  de productie bevorderen van hormonen die depressiviteit in de hand werken. Kortom, voor buikvet moet je op de loop.

Plastische chirurgie?

De eerlijkheid gebied te zeggen dat het niet makkelijk is om van overtollig buikvet af te komen… Maar het kán wel. Je kunt heel rigoureus te werk gaan en de hulp van een plastisch chirurg inroepen. Bedenk dat daar risico’s aan verbonden zijn en dat je de oorzaak er niet mee weg neemt. Als je je levensstijl niet verandert zit je binnen pakweg een jaar weer met hetzelfde probleem of komt het vet op andere plaatsen terug, bijvoorbeeld op je bovenbenen of billen.

Met beleid en via de weg van de geleidelijkheid, gaat het beter. En hou rekening met de realiteit. Heeft je lichaam de vorm van een appel (meer buik dan dijen en billen)? Dan heb je genetisch gezien gewoon domme pech en zal je harder je best moeten doen om overtollig vet kwijt te raken. Ook je leeftijd speelt een rol. Hoe ouder, hoe lastiger het wordt om af te vallen.

Het metabolisme vertraagt immers met de jaren en het lichaam heeft minder calorieën nodig om te functioneren. Vrouwen in de overgang hebben het extra moeilijk: in de menopauze slaat het lichaam vet bij voorkeur rond de buik op.

Tips

Laat dit alles géén excuus zijn om niet in actie te komen. Vraag jezelf af of je voldoende gemotiveerd bent. Om buikvet te verliezen moet je een caloriearm en vezelrijk dieet combineren met cardio-en spieroefeningen. Met de juiste motivatie zal zelfs genetische aanleg je er niet van kunnen weerhouden om het ongewenste vet weg te krijgen. Met de volgende tips bind je de strijd tegen buikvet succesvol aan.

  • Zorg er om te beginnen voor dat je dagelijks voldoende beweegt, minimaal 30 minuten wandelen, fietsen, traplopen e.d. Stilzitten vertraagt de vetverbranding.
  • Doe de juiste oefeningen: om buikvet te verliezen moet je cardio-oefeningen met spiertraining combineren.
  • Maak je er tijdens het sporten niet te makkelijk van af. Om genoeg vetten en calorieën te verbranden moeten de oefeningen intens zijn!
  • Vermijd voeding die in een fabriek bewerkt is en witte suiker. Kies verse groenten, fruit en hoogwaardige volkorenproducten.
  • Vermijd slechte vetten: kies gezonde zoals olijfolie, avocado, noot-of zonnebloemolie en vette vis.
  • Vermijd alcohol. Als je van je bierbuik af wilt, laat dan het bier staan. En de wijn. En alle andere alcoholische versnaperingen. Alcohol zorgt voor lege calorieën en laat de bloedsuikerspiegel pieken, waardoor de vetverbranding verstoort raakt.
  • Vermijd stress en – als dat niet mogelijk is – sport de stress uit je lijf. Er zijn twee redenen waarom stress een dikmaker is. De eerste reden: sommige mensen gaan meer eten en/of drinken als ze gestrest zijn. De tweede reden is dat het stresshormoon cortisol de hoeveelheid vet in het lichaam verhoogt en de vetcellen vergroot.
  • Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Een 16 jaar durende studie die werd uitgevoerd bij ongeveer 70 000 vrouwelijke deelnemers bewees dat vrouwen die slechts vijf uur of minder per nacht sliepen 30% meer kans hadden om 10 kilo te verdikken dan degenen die zeven uur sliepen. Je slaapt voldoende als je elke ochtend uitgerust wakker wordt, de meeste mensen hebben aan 7 á 8 uur genoeg.
THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!