+31 10 7420107 info@clubjoy.be

SUPERFOODS: WEL LEKKER EN DEGELIJK GEZOND!

okt 23, 2015

Hoe denk jij over superfoods? Er wordt veel ‘zin en onzin’ over superfoods gezegd en geschreven. Het voedingscentrum is niet blij met ‘superfoods’, anderen – waaronder marketeers – worden er wel heel vrolijk van. Met onderstaande informatie kun je prima je eigen mening vormen!

Trendy

Een officiële definitie van superfoods is er niet, maar globaal zijn er twee groepen:  de ‘gewone’ en wat meer ‘exotische’. Tot de eerste groep behoren onder meer: sinaasappelen, tomaten, spinazie, broccoli, groene thee, soja, walnoten, kokosolie, haver, peulvruchten, pompoen, zoete aardappelen, gember, bruine bonen, avocado, rode bietjes, groene appels, knoflook, uien, olijfolie en rode wijn (mits niet meer dan 1 glas per dag, daarna heeft het een toxerende werking). Kortom: alles wat je in een beetje biologisch bewuste supermarkt in het schap kan vinden. Voor de meer exotische superfoods moeten je meer moeite doen. Voorbeelden zijn:  grijs Keltisch zeezout, aloë vera, pure cacao, acai bessen, maca, guarana, chia zaad, inca berries etc.

Eén op de tien Nederlanders gebruikt op dit moment superfoods, zo blijkt uit onderzoek van marktonderzoekbureau GfK in Dongen. Winkelketen Eko Plaza, waar biologische voeding wordt verkocht, signaleert een sterke groei in superfoods. Twee jaar geleden waren ze goed voor amper 1à 2 procent van de totale omzet, nu is dat al vijf procent en de groei is er nog lang niet uit.  Superfoods zijn hot en trendy!

Onvoldoende groente en fruit

De woordvoerster van het Voedingscentrum, Patricia Schutte, is helemaal niet blij met die trend. Ze noemt superfoods een marketingterm en waarschuwt tegen een mogelijk gevaar:  “Mensen kunnen doorslaan in hun overtuiging. Ze kunnen onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon”. Bovendien kan volgens het Voedingscentrum niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Schutte: “Variatie is het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om elke dag volop te variëren. Vooral voor groente en fruit is dit belangrijk.”

Met die laatste opmerking hebben we meteen de kern van de zaak te pakken… ‘Vooral groente en fruit zijn belangrijk’. Uit onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de meeste Nederlanders véél te weinig groenten en fruit eten. Bij kinderen (vanaf 7 jaar) krijgt slechts 1 tot 2% (!) voldoende groenten binnen; bij volwassenen is dat maximaal 14% (!). Ook de fruitconsumptie ligt vér onder de aanbevolen hoeveelheid: afhankelijk van de leeftijdsgroep haalt slechts 3 tot 26% de gezonde norm. De aanbeveling om twee keer per week vis te eten, wordt eveneens door verreweg de meeste Nederlanders niet gehaald.

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum werkt in de regel prima, voor de meeste mensen althans – als men zich er voor 100 % aan houdt – maar in de praktijk gebeurt dat dus niet. Hoogwaardige vitaminesupplementen en ook superfoods kunnen daarom een prima aanvulling vormen!

Hoge concentraties

Superfoods zijn ‘superfoods’ vanwege de grote concentraties gezonde voedingsstoffen die erin zitten. Daar is helemaal niks mis mee, integendeel. Om een voorbeeld  te geven:  100gram Acai bessen of pure rauwe cacao bevat al snel 24 tot 30x meer aan ORAC waarde ten opzicht van 100 gr sinaasappel. De ORAC waarde is een methode om de antioxidantwaarde van voeding uit te drukken. De antioxidantwaarde zegt iets over het vermogen van voedingsstoffen om vrije radicalen (‘terroristen die je gezondheid ondermijnen’) uit te schakelen. Antioxidanten zijn je vriend. Hoe hoger de ORAC-score, hoe rijker aan antioxidanten. De dagelijks aanbevolen antioxidanten is 3000 – 5000 (μmol TE / 100 g).  Je moet dus heel wat sinaasappels eten om daaraan te voldoen.

Kortom: superfoods zijn een verrijking, in combinatie met gezond en gevarieerd eten als onderdeel van een gezonde leefstijl. Bij een gezonde leefstijl horen ook: voldoende beweging, niet roken, matig met alcohol en ontspanning en herstel. Je slaat 2 vliegen in 1 klap als je met superfoods een overheerlijke fruit of groentesmoothie maakt: ideaal voor iedereen die met moeite aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamines en mineralen komt.

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!