Gezond eten, voldoende bewegen, niet roken, matig met alcohol en regelmatig ontspannen en tijd nemen voor herstel: dat zijn volgens wetenschappers dé ingrediënten voor een lang en gezond leven. Voldoende bewegen dat doen we bij ClubJoy natuurlijk allemaal, maar hoe zit het met de andere leefstijlfactoren? In samenwerking met ClubJoy partner Gezond & Weldoen presenteren we een reeks artikelen waarmee je op praktische wijze direct je voordeel kunt doen. Vandaag: gezonde voeding erin, rommel – zoals rode E-nummers – eruit. Etiketten lezen dus!
Rode E-nummers, wat zijn dat? Rode, groene en gele E-nummers zijn fabriekscodes voor kunstmatig toegevoegde conserveermiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen in menselijke voeding. Volgens het Voedingscentrum zijn alle E-nummers veilig ‘omdat wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt’. Volgens andere deskundigen zijn niét alle E-nummers veilig ‘omdat wetenschappelijk onderzoek dat bevestigt.’ Wat nu? Neem gewoon zelf de proef om de som en eet twee of drie maanden geen kunstmatige toevoegingen meer, dus zo puur mogelijk, rechtstreeks uit de natuur. Je kunt zelf het beste beoordelen wat het met je doet! Vooral als je de omstreden rode E-nummers vermijdt, zul je je frisser gaan voelen en er beter uit gaan zien. Je zal merken dat je minder trek hebt om te snaaien en dat je behoefte aan zoet verandert. Ook ga je waarschijnlijk makkelijker afvallen als je last hebt van overgewicht en overschakelt op pure, onbewerkte voeding.
Kleine stapjes
Er zijn rode (‘gevaarlijke’), oranje (‘minder gevaarlijke’) en groene (‘ongevaarlijke’) e-nummers. Stoppen met riskante E-nummers eten kun je radicaal doen. Dat is voor velen een (te) grote stap. Met kleine stapjes gaat het ook. Vermijd op zijn minst de drie onderstaande rode E-nummers. Hierbij letterlijke citaten van dr. H.J. Roberts, een mondiale expert op het gebied van o.a. Aspartaam en andere additieven en van dr. Blaylock, een andere expert op het gebied van gezondheidsrisico’s door voedseladditieven.
E951 Aspartaam
“Aspartaam is een waar vergif. (…) Het is een neurotoxisch product dat meer dan 92 ziekteverschijnselen kan veroorzaken. Dit additief had nooit toegestaan mogen worden. Aspartaam zit o.a. in dieet- en zoetstoffen. Een kleine greep uit de vele honderden producten waar het ook in zit: Cola, Cola light, Coca Cola Zero, Davitamon kauwvitamines, dieetproducten van Herbalife, Dorito’s alle smaken, Dubbelfris light, Fisherman’s Friend Mint extra fris, Freedent white peppermint kauwgom, Friteslijn Fritessaus Remia, Ice tea, Mona toetjes yoghurt, Multivitamindrink Pattaya, Red Bull sugarfree, Slimpie limonadesiroop, Optimel drink, Optimel vla/vanille en yoghurt, Yakult light, Xilifresh 100 (*). Echt vermijden!”
E621 Glutamaat (MSG)
“Synthetische smaakversterker die helaas aan duizenden voedingsmiddelen wordt toegevoegd, zoals pakjes soep, chips, kant-en-klaarmaaltijden,dieetproducten, krabbenpoten, te veel om op te noemen.
Het is een neurotoxisch additief dat het vermogen heeft om de neuronen in de hersenen aan te tasten. Het is lastig om het te vermijden, omdat het in bijna alle behandelde voedingsmiddelen wordt aangetroffen.”
“Zou men Aspartaam en (Mononatrium-) Glutamaat verbieden, dan gaan we een sterke daling zien van obesitas, verschillende soorten kanker, zenuwaandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en hyperactiviteit…’ Hij wijst in zijn studies ook op de kwalijke rol van pesticiden, herbiciden, aluminium en kwik. Echt vermijden!”
E640 Glycine en het natriumzout ervan
“Glycine is een smaakversterker voor additieven die zout kunnen vervangen en de eetlust bevorderen. Sommige studies beschouwen dit additief als onschuldig, terwijl een ander rapport vermeldt dat het de groei kan remmen en de kans op overlijden vergroot. De Food and Drug Administration in de VS heeft een verbod op het additief voorgesteld. Echt vermijden!”
E-nummer gidsje bestellen?
(*) Bron: Wat zit er in uw eten? In dit pocketgidsje van de Franse onderzoekjournaliste Corinne Gouget staat belangrijke informatie die iedereen zou moeten hebben. Het boekje, ook wel bekend als ‘het gifgidsje’, kun je meenemen naar de supermarkt. Het helpt je om daar in één oogopslag te zien of een product gevaarlijke rode e-nummers bevat, minder gevaarlijke of ongevaarlijke groene. Je kunt het gidsje onder meer bestellen via de webshop van ClubJoy partner Gezond & Weldoen (www.gezondenweldoen.nl). Met de code GWCLUBJOY2016 krijg je 10% korting.
Direct bestellen: http://www.gezondenweldoen.nl/#!webshop/abvvw/products/wat-zit-er-in-uw-eten
Let op in dit artikel worden letterlijk merknamen genoemd waar rode e-nummers in zitten. In de vorm van een citaat, van een mondiaal expert.
Bron: Wat zit er in uw eten?