+31 10 7420107 info@clubjoy.be

MEET OUR TEAM: LAURIE KONING-MEULENDIJKS

apr 29, 2019

Maak kennis met ClubJoy Mastertrainer (en zoveel meer) Laurie Koning-Meulendijks

Laurie Koning-Meulendijks is vanaf het prille begin al werkzaam voor ClubJoy. Ze heeft ‘alles’ meegemaakt en ClubJoy zien groeien van een klein opstartend bedrijf tot het bedrijf dat het nu is. Laurie heeft sinds de start op vele conventions gepresenteerd, honderden instructeurs opgeleid en ontzettend veel producties en videopresentaties voor ClubJoy Dance, Fiesta en Fit&Shape gedaan. Nu, met haar tweede kindje op komst, doet ze een klein stapje terug. Net op de valreep, voor Laurie’s zwangerschapsverlof, vragen wij haar het hemd van het lijf.

Wist je als tiener al dat je in de sportbranche aan de slag wilde? Voor welke opleiding koos je om je ambities waar te maken?

Jazeker, ik wist al vroeg dat ik in de sportbranche wilde gaan werken, daarom koos ik ervoor om naar het CIOS in Sittard te gaan. Ik was toen pas 16 jaar en ging ook meteen op kamers. Toen was dat nog intern. Doordeweeks was ik in Sittard en in de weekenden kwam ik netjes naar huis.

Vanaf het moment dat ik met mijn opleiding aan het CIOS begon, mocht ik meteen gaan lesgeven op de dansschool waar ik zelf danste. Ik startte toen met het geven van Streetdance lessen aan kids.

Hoe is het allemaal begonnen? Sinds wanneer werk je bij ClubJoy en hoe ben je bij ClubJoy terecht gekomen?

Bij Henri de Weerd, de oprichter van AALO, heb ik na het CIOS de AALO Master Aerobic en Step Docent opleiding gevolgd. AALO wilde groeien door meer opleidingen aan te bieden en er is mij toen gevraagd of ik een dance opleiding wilde ontwikkelen. Dat vond ik een hele eer, dus ik heb dit met beide handen aangepakt.

Naast AALO heeft Henri de Weerd destijds ook ClubJoy opgericht en omdat ik onderdeel was van het AALO trainersteam, werd ik gelijk meegenomen in het hele gebeuren. Vanaf het begin werk ik dus al voor ClubJoy. Henri de Weerd had me gevraagd om mee te lopen/kijken bij de productie van ClubSwing. ClubSwing is de voorloper van ClubJoy Dance en werd toen geproduceerd door Patrick en Helena Nahafik. Meteen vanaf de tweede release werd ik al betrokken bij het proces. Nu, 65 releases verder, ben ik er nog steeds trots op om het programma te mogen maken, te presenteren en vooral te geven.

In de loop van de tijd heb ik met heel wat verschillende collega’s samengewerkt in het ClubJoy Dance team zoals Renout Polder, Michel Looye, Sandra Goos, Jessica Evers, Ivan Tay, Judith Aalfs, Claudia de Rijter. Op dit moment werk ik samen met lieve vriendinnen en kanjers: Nanda Groen, Leen Schoenmakers en Anne Fleur Tol. De samenwerking met ClubJoy directeur Marc Neijland is heel prettig, intensief en ook erg inspirerend! Ik hoop dat de samenwerking met Marc en het ClubJoy team nog lang mag duren.

Wat was je eerste functie bij ClubJoy en hoe is deze in de loop der jaren uitgegroeid?

In het begin produceerde ik voor ClubSwing een track en al snel ontwikkelde zich dit tot het produceren en presenteren van meerdere tracks. Later kwamen daar ClubJoy Fiesta en ClubJoy Fit&Shape bij. Dit vond ik leuk, want zo kon ik dag en nacht choreo`s maken, muziek luisteren en creatief bezig zijn. Soms is dit wel pittig, omdat je elk kwartaal een hele reeks aan choreo’s moet testen en afleveren. Maar als je dan weer voor die camera staat en op de kwartaaldagen presenteert, dan weet je precies waarvoor je het doet. Wat ook heel fijn is, dat mijn sportgroepen/lesdeelnemers elke keer weer met mij die testfase induiken en mij feedback geven zodat het beste eruit gehaald kan worden.

Welke werkzaamheden doe je nu bij ClubJoy?

Op dit moment doe ik de front- en backoffice op de maandagen en dinsdagen. Op de woensdagen houd ik me bezig met de productie van ClubJoy Dance en ClubJoy Fiesta. Daarnaast verzorg ik af en toe de opleidingen in de weekenden.

Jij was er van het begin af aan bij. Hoeveel dvd-/videopresentaties heb je inmiddels gedaan? Weet je ook op hoeveel Solid Sound Conventions en ClubJoy Conventions je gepresenteerd hebt?

Voor ClubJoy Dance heb ik 64 releases gedaan, voor Fiesta zijn dat er 35 en daarnaast ook nog een stuk of 12 ClubJoy Fit&Shape releases. Inmiddels ben ik al meer dan 16 jaar actief voor ClubJoy en elk jaar heb ik mogen knallen op het podium van de Solid Sound Convention. Op het hoogtepunt was dat met drie programma’s per convention. We organiseren vier keer per jaar een convention of kwartaaldag (inclusief Solid Sound Convention) dus dat zijn veel podiumpresentaties. Bovendien mag ik ook de presentaties in België niet vergeten.

In de loop der jaren heb je ClubJoy zien ontwikkelen van een klein opstartend bedrijf naar het bedrijf wat het nu is. Hoe was het om in de beginjaren voor ClubJoy te werken en hoe is het om nu voor ClubJoy te werken? Wat is het verschil tussen toen en nu?

Ja, opstartend inderdaad. Ik kan me nog herinneren dat mijn choreo werd gefilmd op een sportclub bij mij in de buurt en dat de andere tracks werden gefilmd op een andere locatie. Deze werden dan later samengevoegd. We hadden het eerste jaar alleen ClubJoy Power, Cycle en Swing. Daar zijn toen al heel snel ClubJoy Battle, Yoga en Step bijgekomen en inmiddels zitten we op tien programma’s. In de loop der tijd hebben we gefilmd op verschillende locaties door het hele land. Met publiek, zonder publiek, groot podium, klein podium. Cueën we rechts en coachen we links, spiegelen we wel  of spiegelen we niet. Een camera of meerdere camera’s. Afbakenen met doeken of juist werken met lichten op de vloer. Wel fouten maken en doorgaan, of juist opnieuw beginnen als er een fout wordt gemaakt. In het aller begin kwam het best weleens voor dat je te maken kreeg met twintig takes voor een track. Bij ClubJoy Dance is dat wel te doen maar bij ClubJoy Power bijvoorbeeld is dat geen pretje voor de spieren. Nu moet ik zeggen dat we ernaar streven om het in maximaal twee à drie takes erop te hebben staan. De opnametijd is dus ook erg verkort. Vroeger kon het uren duren, nu hebben we per programma gemiddeld twee en een half uur nodig. Dit komt mede doordat we nu een eigen filmstudio hebben en dat brengt me ook meteen bij het verschil van toen en nu. Hoe gaaf is het om in de ClubJoy filmstudio opnames te hebben?! Het is fantastisch om in een vertrouwde omgeving, samen met inspirerende collega’s die een goede energie creëren, iedere keer weer een mooi programma op te nemen.

Natuurlijk is ClubJoy veel meer. Zo mag ik ook de opleidingen verzorgen voor ClubJoy Dance en Fiesta. De opleidingen worden elk kwartaal georganiseerd, zodat je bij elke release kunt instromen als instructeur. Het verzorgen van de opleidingen en het leren lesgeven aan beginnende (of ervaren) instructeurs is ook heel erg mooi werk en geeft veel voldoening.

ClubJoy heeft een enorme groei doorgemaakt en het assortiment is ook flink uitgebreid. Inmiddels biedt ClubJoy naast de ClubJoy live programma’s (inclusief opleidingen, support en evenementen), ook virtuele groepsfitnessprogramma’s. Dit onder de naam ClubJoy Virtual. Steeds meer sporters willen op elk gewenst tijdstip sporten. Dan is ClubJoy Virtual inclusief de on demand virtual player, een uitkomst. Alle ClubJoy programma’s worden in een virtuele variant aangeboden. Bovendien kan je zelfs kortere Xpress workouts van 30 of 15 minuten volgen.

Er zijn steeds meer sporters die naast het bezoek aan hun fitnesscentrum, ook thuis, onderweg of op het werk willen trainen. Om aan deze behoefte te voldoen, is dit jaar FitSnacks.TV van start gegaan. FitSnacks.TV is een online platform waarbij je je favoriete work-out en/of sportgerelateerde video kunt starten op elk gewenst moment. ClubJoy is contentpartner van FitSnacks.TV en produceert korte twaalf-minuten-durende work-outs die via het platform aangeboden worden. Ikzelf heb ook al een paar ‘snacks’ mogen opnemen.

Je ziet wel, we zitten niet stil en dat geldt natuurlijk voor de hele fitnessbranche. Daarom is het contact met de club voor ons heel belangrijk. Complimenten maar ook feedback zijn zeer welkom. Dit wordt steevast meegenomen en besproken. We kunnen natuurlijk niet altijd ingaan op alle verzoeken/aanvragen/suggesties, maar het houdt ons wel scherp en het houdt ons met beide voeten op de grond.

Nu met je tweede kindje op komst, heb je besloten om een stapje terug te doen wat betreft het ClubJoy presenter-werk. Waarom heb je hiervoor gekozen?

Eigenlijk heeft het niet echt te maken met het tweede kindje dat op komst is, maar meer met de leeftijd. Ik heb de laatste jaren nogal te maken gehad met gewichtschommelingen (ouder worden) en prioriteiten hierin stellen. Het is zelf ook keihard trainen om goed in shape voor de camera te staan of op het podium. Ik moet daar naarmate ik ouder word, steeds meer voor doen en dat lukt niet elke keer. Na de geboorte van mijn eerste kindje wilde ik graag meer bij haar zijn in plaats van elke ochtend op de sportschool. Daarom heb ik toen aangegeven dat het tijd is om een stapje terug te doen. Het is goed om plaats te maken voor (een jonger) iemand die ook de passie wil delen en inspirerend is op beeld en podium. Nu met het tweede kindje op komst, zal het ook weer anders worden. Ik kijk er erg naar uit om een nieuwe fase van mijn leven in te gaan, als mama die wel lekker blijft sporten/lesgeven, maar dit niet meer zeven dagen in de week hoeft te doen.

Haha als ik nu terugkijk op mijn antwoord, heeft het alles te maken met de geboorte van de kindjes.

Je blijft nog wel actief binnen het ClubJoy Dance en Fiesta team. In welke rol is dat?

Jazeker blijf ik actief. Ik zou ook niet anders willen! Ik blijf bezig met het produceren van de programma’s en de teamtrainingen. Daarnaast ben ik betrokken bij de opnames in de regie. Bovendien verzorg ik af en toe een opleiding en presenteer ik tijdens de conventions. Alles blijf ik eigenlijk nog doen, behalve de presentaties op beeld.

Naast je functie voor ClubJoy en het lesgeven bij een aantal sportclubs in regio Eindhoven, ben je tevens werkzaam voor AALO als docent. Met deze functie stop je na 17 jaar. Was dat een moeilijke beslissing voor je?

Zeker, ik heb er ook heel goed over nagedacht, want er is niets mooiers om het vak ‘lesgeven’ door te geven aan nieuwe instructeurs. Op zoek gaan naar die nieuwe talenten die geboren zijn om voor de groep te staan, dat is altijd genieten en dat ga ik echt missen. Maar zo veel weekenden per jaar werken is best heftig voor het gezinsleven en je sociale leven. Daarom is het nu tijd om te stoppen.

Heb je andere hobby’s naast dansen en sporten?

Uhmmm (haha) …

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Gezellig een drankje drinken en/of hapje eten bij vrienden en familie. Of even lekker gaan shoppen.  

Waar kunnen ze jou ’s nachts voor wakker maken?

Voor een mooie reis naar de zon.

Is er nog iets dat wij niet van jou weten en totaal niet van je verwachten?

Nee, ik kan eigenlijk niets verzinnen. Ik ben niet bang in het donker, niet claustrofobisch, nooit iets gebroken gehad….  oh ja, ik ben bang voor spinnen.

Heb je nog tips voor beginnende groepslesgevers?

Blijf dicht bij jezelf en maak vlieguren, al doende leert men met vallen en opstaan. Ik zeg altijd: “oefening baart kunst”.

En tips voor de meer ervaren groepslesgevers?

Ga op zoek naar nieuwe skills, ga buiten je comfortzone. Dit kan al zijn door te kiezen voor een andere stijl van muziek. Je hebt te maken met veel sporters, dus ook veel smaken en het zou mooi zijn als je voor ieder wat wils in de les kunt laten zien/voelen. Blijf jezelf trainen door zelf lessen te volgen, dit om je eigen vaardigheid te vergroten maar ook om eens te kijken hoe andere lessen worden gegeven. Blijf daarnaast jezelf bijscholen, want er zijn zoveel methodieken en didactieken op het gebied van lesgeven, daarin kun je altijd nog heel veel groeien.

Dank je wel Laurie dat je, voordat je op zwangerschapsverlof gaat, nog even tijd wilde maken voor dit interview in je laatste week vol deadlines!!!

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!