+31 10 7420107 info@clubjoy.be

LACHEN IS GEZOND

jul 23, 2015

Verdriet en depressies putten je uit, maar een blij hart geeft je nieuwe energie. Blijdschap is, net als tevredenheid, dankbaarheid en vergevingsgezindheid, een sterke, opbeurende kracht voor je geest. Niet voor niets zeggen we: lachen is gezond!

Uiteraard is de één goedlachser van aard dan de ander, maar het vermogen óm te lachen hebben we allemaal bij onze geboorte meegekregen. Helaas lijken we het te verleren naar mate we ouder worden. Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassenen nog maar 10 tot 15 keer.

Ongeremd kunnen lachen is goed voor je. Het stopt de gedachtestromen in je hoofd die al te vaak domweg van geen ophouden weten. Met een enorme lachbui kun je helemaal ontspannen, zowel geestelijk als fysiek. Hoe fijn is dat! Want altijd maar denken, altijd maar piekeren, altijd maar bezig zijn met oplossingen voor van alles en nog wat kan immers behoorlijk uitputtend zijn. Het is belangrijk dat je van tijd tot tijd volledig ontspant en je hersenen rust gunt.  Lachen relativeert, ontspant, geeft je energie en je kunt er de dagelijkse beslommeringen beter mee aan.  Humor en een beetje zelfspot zijn geweldige medicijnen tegen pijn en chagrijn dat je leven kan verzuren.

Lachen is ook fysiek goed voor je. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en is een krachtige spierontspanner. Bovendien zorgt het ervoor dat het centrale zenuwstelsel endorfine afscheidt, een hormoon met pijnstillende eigenschappen dat de effecten van te veel adrenaline en cortisol als gevolg van stress tegengaat. De effecten van lachen hebben fysiologisch gezien veel overeenkomsten met de effecten van voldoende bewegen! Studies van psycho-neuro-immunologen hebben aangetoond dat negatieve emoties zoals angst, depressie en woede, het immuunsysteem verzwakken, waardoor we minder afweer hebben tegen infecties en langzamer herstellen als we ziek zijn.  Door meer te lachen – ronduit en het liefst zodat de tranen over je wangen biggelen – versterk je juist je afweersysteem.

Dr. Lee S. Berk van de Universiteit van Loma Linda (Californië) en andere onderzoekers hebben bewezen dat lachen het aantal antistoffen tegen virussen en bacteriën vergroot. Ook vermindert lachen een te hoge bloeddruk en geeft het bescherming tegen hartproblemen. Andere experimenten hebben aangetoond dat een lachsessie de bloeddruk na 10 minuten flink doet dalen.  En lachen stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hartspier, wat het risico van klontervorming doet dalen.

Hoe dan ook, lachen vóelt goed. En mensen met wie je kunt lachen, daar heb je ‘iets’ mee. Het geeft verbinding en mensen zijn nou eenmaal sociale wezens die verbinding met anderen nodig hebben.

Beetje hulp nodig om op gang te komen?  Kijk dan eens naar dit filmpje op You Tube: https://www.youtube.com/watch?v=ukth4ONkXA0

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!