+31 10 7420107 info@clubjoy.be

GESTANDAARDISEERDE GROEPSFITNESSLESSEN, DE VOORDELEN

aug 29, 2019

Sinds eind jaren negentig van de vorige eeuw toen de eerste gestandaardiseerde groepsfitnessprogramma’s ontstonden, zijn er onder de fitnessprofessionals voorstanders en tegenstanders van deze groepsfitnessconcepten. Het aanbod aan gestandaardiseerde programma’s is sinds het ontstaan enorm gegroeid; dagelijks genieten miljoenen mensen in tienduizenden fitnessclubs over de hele wereld van dit soort work-outs van verschillende aanbieders. Alhoewel gestandaardiseerde en freestyle groepsfitnesslessen prima naast elkaar gedijen en elkaar zelfs aan kunnen vullen, ontstaan er regelmatig discussies onder fitnessprofessionals over wat beter is. Vooral degenen die ervan overtuigd zijn dat freestyle lessen beter zijn, zijn onvermurwbaar.

Daarom hebben wij de pluspunten van gestandaardiseerde groepsfitness programma’s op een rijtje gezet.

Consistentie en verwachtingen van deelnemers

Vanuit het oogpunt van marketing is dit een belangrijk pluspunt. Mensen willen graag weten wat voor een work-out ze gaan krijgen, dit zorgt ervoor dat ze steeds weer terugkomen om deel te nemen aan een bepaalde les. Wanneer je een gestandaardiseerd programma aanbiedt, weten de mensen wat ze kunnen verwachten, ze zijn klaar voor wat er gaat komen en ze weten dat het kwalitatief een goede les zal zijn. Weten wat te verwachten zorgt voor een betere ervaring, de deelnemers zullen de volgende keer graag weer naar de les komen.

Bij ClubJoy Power bijvoorbeeld, zijn de volgorde van de oefeningen en de herhalingen gedurende een periode van drie maanden hetzelfde. Dit maakt het voor de leden makkelijker om telkens op hun eigen niveau te trainen, zichzelf uit te dagen en de eigen vooruitgang te meten door elke keer appels met appels te vergelijken. Herhaling geeft resultaat, bovendien vinden veel lesdeelnemers het geweldig dat ze de routine van een bepaalde work-out kennen en elke les hun verbetering zien.

Voorbereidingstijd

Voldoende voorbereidingstijd is vereist bij gestandaardiseerde programma’s, wat een goede zaak is voor elke instructeur, vooral voor minder ervaren instructeurs. Er gaat best wat tijd zitten in het leren van een gestandaardiseerd programma. Er zijn veel dingen om te onthouden en je besteedt veel tijd aan het oefenen van de technisch juiste bewegingen terwijl je aan het cueën bent. Tenminste, zo is het in het begin. Als je het vaker gedaan hebt, dan gaat het steeds sneller en wordt het leren van een nieuwe kwartaalrelease een tweede natuur. Maar het maakt niet uit hoe lang je het al doet, je beluistert de nieuwe muziek keer op keer in de auto, je bekijkt de instructievideo voor de juiste uitvoering en presentatie van de oefeningen, je maakt notities en bedenkt wat je bij bepaalde oefeningen zult zeggen tegen je deelnemers. Je steekt dus tijd en energie in HOE je het zult presenteren aan je deelnemers, niet alleen in WAT je gaat presenteren.

Lesdeelnemers geven de voorkeur aan bepaalde instructeurs, niet vanwege de speciale oefeningen of pasjes die ze bedenken, maar vanwege de manier waarop ze lesgeven en presenteren. Als de instructeur hier meer aandacht aan besteedt, dan zal de les groeien. Omdat bij gestandaardiseerde lessen de instructeur geen tijd kwijt is met het samenstellen van de les en het zoeken naar muziek, kan bij de voorbereiding de focus liggen op HOE hij/zij de les gaat presenteren.

Veiligheid

Niet alle groepsfitnessinstructeurs zijn even goed. Opleidingsniveau, ervaring, persoonlijkheid en de tijd die in de voorbereiding wordt gestoken verschilt van instructeur tot instructeur. Er zijn veel onveilige en dubieuze oefeningen. Bij een gestandaardiseerd programma ben je verzekerd van technisch verantwoorde oefeningen. Verschillende niveaus van complexiteit, afhankelijk van de deelnemer, worden aangereikt. Oefeningen worden geleerd om te worden gecued en uitgevoerd op de veiligste en meest effectieve manier, dit met opties om aan de behoeften van verschillende deelnemers te voldoen. Alle bewegingen zijn zorgvuldig samengesteld en uitvoerig getest door een team van fitnessprofessionals. Voor deze fitnessprofessionals is het een fulltime baan om veilige en effectieve work-outs te ontwikkelen.

Tijdwinst bij het samenstellen van lessen, zoeken naar muziek en het maken van afspeellijsten

Het bedenken van veilige, efficiënte work-outs met oefeningen die goed passen op geweldige muziek kost veel tijd! Wanneer je een work-out van ClubJoy of een andere leverancier geeft, moet je tijd besteden aan het ‘onthouden’, maar dat moet je toch doen, ook als je zelf de les samenstelt. Het is lastig om oefeningen precies zo te choreograferen dat ze in een nummer passen. Je moet niet alleen rekening houden met de beat, je dient ook de intensiteit van de bewegingen op te bouwen op basis van het refrein, het couplet, de intro, de outro etc. Bij een gestandaardiseerd programma matchen de muziek en de (intensiteit van de) oefeningen perfect.

Connectie met lesdeelnemers

Als je als instructeur je les kunt dromen dan kun je je focussen op jouw deelnemers en ben je vrij om connectie met hen te maken terwijl je lesgeeft. Maak oogcontact, motiveer, complimenteer, focus op de groep en ook op de individuele lesdeelnemers etc. Contact maken met de lesdeelnemers is een van de belangrijkste dingen die een instructeur kan doen.

Eenvoudige vervanging

Als een instructeur verhinderd is, dan kan een andere instructeur de les vervangen en dezelfde work-out geven als op het rooster staat. Dit is absoluut niet het geval met freestyle lessen, deze zijn afhankelijk van de instructeur en kunnen totaal anders zijn. De lesdeelnemers die speciaal voor een bepaalde work-out komen, zullen het prettig vinden dat, ondanks de afwezigheid van de gebruikelijke instructeur, dezelfde les toch doorgaat.

Opleidingen en updates

Instructeurs hebben de mogelijkheid om voordat ze starten met het geven van een gestandaardiseerd programma, een opleiding te volgen die perfect is afgestemd op dit programma. Daarnaast kunnen de instructeurs ieder kwartaal deelnemen aan conventions en andere bijscholingen waardoor ze continu up-to-date zijn en gemotiveerd en geïnspireerd blijven om geweldige lessen te geven.

Hier komen we bij een punt waar we in de fitnessbranche de nadruk op dienen te leggen. Hoofdzaak en noodzaak voor iedere groepsfitnessinstructeur is OPLEIDING. Instructeurs die gestandaardiseerde als ook instructeurs die freestyle lessen geven, dienen een passende opleiding gevolgd te hebben alvorens ze les gaan geven aan ‘echte’ deelnemers.

 

Uiteraard schrijven we freestyle lessen niet af, echter is onze heilige overtuiging dat je de basis van een consistent en kwalitatief work-outrooster bouwt met gestandaardiseerde work-outs. Deze kun je vervolgens aanvullen met freestyle work-outs om een stuk extra service in te bouwen. De basis van een lesrooster bestaat veelal uit de volgende segmenten: Cycling, Shape/Toning, Body & Mind en Dance. Met deze basis kan 80% van het publiek bediend worden. Daaromheen kun je vervolgens aanvullen met freestyle work-outs voor specifieke doelgroepen en/of specialismen. We zien niet voor niets dat de work-outs ClubJoy Power, ClubJoy Yoga, ClubJoy Core, ClubJoy Cycle, ClubJoy Fit&Shape en ClubJoy Dance op vele clubs in binnen- en buitenland een hit zijn en blijven!

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!