+31 10 7420107 info@clubjoy.be

DE VIJF GROTE VOORDELEN VAN BEWEGEN

sep 18, 2015

Na de zomer trekken velen de sportkleding maar weer eens aan om een nieuwe, gezonde start te maken. De vakantiekilo’s moeten eraf, de kinderen gaan weer naar school, het werk ligt te wachten.  De maand september is daarom bij uitstek geschikt voor fitnesscentra om de voordelen van voldoende lichaamsbeweging onder de aandacht te brengen. Er zijn – globaal gesteld – vijf grote voordelen: beweging is onmisbaar om gezond te blijven, je wordt er blij van, je gaat er beter uitzien, je leeft langer en: sport verbindt mensen.

Een krachtig medicijn

Herodicus was één van de eerste geleerden die al in 500 jaar voor Christus het belang van gezonde voeding en uitgebalanceerde trainingsprogramma’s voor de gezondheid beschreef in zijn boeken. Ook de vader van de geneeskunde, Hippocrates die leefde van 460-377 voor Christus in Kos Griekenland, schreef lichaamsbeweging voor bij allerlei aandoeningen. Hij wordt beschouwd als de vader van de geneeskunde omdat veel van zijn bevindingen vandaag de dag nog door artsen gebruikt worden. Eén van zijn uitspraken was: “Lopen is het beste medicijn”. De Griekse geleerde Gladuius Galenus, ook wel bekend als Galen (131-201) beschreef in zijn boeken de risico’s van te weinig beweging voor de gezondheid. En hij gaf aan dat beweging pas nut had als het intensiéf gebeurde. Wat voor de één intensief was, zo stelde hij, was voor de ander te matig. Daarom moest gekeken worden naar de ademhaling. Oefeningen moesten zo intensief zijn dat de ademhaling versnelde.

Wanneer je weinig beweegt neemt de doorbloeding van de weefsels af. Dit zal een genezingsproces altijd negatief beïnvloeden. Voor herstel heb je namelijk bouwstoffen en voedingstoffen nodig. Door gebrek aan deze stoffen ontstaat degeneratie met als gevolg: het dunner worden van de spieren (atrofie), afbraak van spiervezels (sarcopenie), afname van de spierkracht, afname van de coördinatie van de gewrichten, stijvere gewrichten, dunner gewrichtskraakbeen, overgevoeligheid voor onder andere pijnprikkels, afname van de belastbaarheid en functieverlies.

Bewegen vermindert o.a. depressiviteit, gewrichtsklachten, overgewicht, rugpijn, stress, hoge bloeddruk, benauwdheid, astma, hoofdpijn en zelfs vermoeidheid! Ook bij mensen met diabetes (suikerziekte) is bewezen dat een aanpak zonder bewegen op lange termijn weinig succes heeft en leidt tot meer medicijn gebruik en meer hartinfarcten.

Een blije geest

Een gezonde geest in een gezond lichaam’ is geen loze kreet, je lichaam enje geest vormen daadwerkelijk een eenheid. Zo bevordert cardiotraining, minimaal 15 tot 20 minuten matig tot intensief en onafgebroken (dus niet: stop -start), de aanmaak van ‘natuurlijke drugs’ zoals serotine, dopamine

en endorfines. Dit zijn natuurlijke stemmingsverbeteraars die er onder meer voor zorgen dat je relax(e)ter in het leven kunt staan, méér kunt genieten, minder stress of pijn ervaart en een frisser gevoel krijgt in je hoofd.

Als je je opgefokt voelt of ontstemd en je traint je desondanks toch even flink in het zweet, dan verbetert bijna altijd je stemming. Het líjkt niet alleen alsof je de stress uit je lijf sport, het is ook zo. De adrenaline die door je lijf giert is namelijk bedoeld om in actie te komen! Doe je dat niet, dan kan stress zich tegen je keren in de vorm van onverklaarbare vermoeidheid, stijve spieren, benauwdheid, hartkloppingen, maagklachten, hoge bloeddruk en dergelijke. Breng je daarentegen de doorbloeding in je lichaam goed op gang door regelmatig flink te sporten, dan krijgen de organen in je lijf een gezonde boost. En dat geeft een opgewekt, alert gevoel.

Een ander blijmakend voordeel is dat je lichaamstemperatuur stijgt met 2 tot 3 graden. Dit leidt tot een gevoel van behaaglijkheid, ongeveer hetzelfde gevoel dat je krijgt als je in een lekker warm bad zit. Mensen die regelmatig aan sport doen blijken beter in staat dit plezierige gevoel vast te houden.
Tenslotte brengt lichaamsbeweging de hersenen ertoe ‘alfagolven’ op gang te brengen, relatief langzame golven die een aanwijzing zijn voor een gevoel van welbevinden en ontspanning. Het zijn dezelfde golven die optreden tijdens ontspanningsoefeningen, meditatie, gebed en in bepaalde stadia van je slaap. Je hebt ze nodig voor herstel van de vele indrukken die dag in dag uit op je af komen. Om dit voordeel op te roepen is het niet nodig om intensief te trainen. Alfagolven komen al op gang tijdens rustigere beweegvormen, zoals wandelen of pilateslessen.

Langer leven

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat investeren in een gezonde leefstijl met onder meer voldoende beweging buitengewoon lonend is. Voldoende bewegen hoort daarbij. De kwaliteit van je leven verbetert, je bent minder vaak ziek, hebt meer energie, je bent beter bestand tegen stress, je ziet er beter uit en je veroudert minder snel. Britse onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een vitale leefstijl ertoe kan leiden dat je (statistisch gezien) gemiddeld 14 jaar langer leeft. Het onderzoek vond plaats in Groot-Brittannië, in de periode 1993-2007, onder 20.000 personen tussen de 45 en 79 jaar. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat deelnemers die er een gezonde leefstijl op na hielden (naast voldoende beweging ook gezond eten met voldoende groenten en fruit, niet roken en matig zijn met alcohol) gemiddeld 14 jaar langer leefden dan de personen die dat niet deden. Dit komt voornamelijk door minder hart- en vaatziekten.

Wat is ‘voldoende bewegen’? Om gezond te blijven hebben volwassenen minimaal 5 keer per week minimaal 30 minuten matige tot intensieve beweging nodig, bij voorkeur in combinatie met 2 keer per week intensievere sportbeoefening. Kinderen hebben minimaal 1 uur (!) per dag flinke beweging nodig. Begin met wandelen, elke dag een halfuur. Als die basis er is, kun je uitbouwen naar 1 of 2 keer per week sporten, een uur of anderhalf uur intensief bewegen en flink zweten. Het belangrijkste is dat je een sport (of bewegingsvorm) kiest die bij je past, die je leuk vindt om te doen.

Het aanbod van ClubJoy is groot en gevarieerd. Mensen krijgen de kans om doelgericht aan hun gezondheid te werken en elkaar te ontmoeten.

Doe daar je voordeel mee!

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!