+32 11 650068 info@clubjoy.be

CLUB IN BEELD – HÈT SPORTCENTRUM IN OLDEBERKOOP

feb 12, 2020

Bij Hèt Sportcentrum in Oldeberkoop ben je echt lid van een “club”. Ieder lid krijgt persoonlijke aandacht en waardering. ClubJoy interviewde eigenaar Fred Ernst om meer te weten te komen over deze Friese fitnessclub met een compleet en uitgebreid aanbod aan services.

Kun je iets over jezelf vertellen Fred?

Ik ben Fred Ernst, 62 jaar oud, geboren in Hilversum en altijd een sportliefhebber geweest. Via een aantal omzwervingen bij de TROS, Defensie en de ITC, ben ik toch weer in de sport terechtgekomen. Eerst als instructeur, later als clubmanager en nu als eigenaar. Waarom deze branche me zo aanspreekt, is denk ik omdat ik heel veel ontwikkelingen heb meegemaakt. Van ijzer aan elkaar lassen en thuis trainen tot het ontstaan van kleine clubjes en de komst van aerobic/steps/callanetics, het belangrijker worden van sales, de professionalisering, etc.

Wat voor fitnessclub is Hèt Sportcentrum en wat bied je aan je leden?

Wij zijn een relatief kleine, maar wel complete club (500 leden) met heel veel persoonlijke aandacht. Het personeel kent bijna alle klanten bij naam en van sommigen weten we zelfs welke huisdieren ze hebben, hoe die heten en welke (on)hebbelijkheden ze hebben. Wij bieden onze leden de normale lessen aan die je bij ieder ander sportcentrum ziet en we blinken uit in diverse vormen van yoga, tai chi en coördinatie lessen. Bij Hèt Sportcentrum ben je echt lid van de club. We hebben maar één lidmaatschapsvorm en daarmee kun je aan alle activiteiten deelnemen. Verder organiseren we regelmatig een klankschalenconcert en thema-avonden: 60’ties, western, Italië e.d. Op dit soort avonden promoten we nieuwe lessen of nieuwe instructeurs en sluiten we af met een hapje en een drankje. We hebben een gewichtsconsulente, een masseuse, een schoonheidsspecialiste en een fysio-/manueeltherapeut onder hetzelfde dak. Onze grote kracht is dat wij beseffen hoe moeilijk het is als je een aantal tegenslagen te verduren hebt gehad, om fit te blijven of te worden. Iedere sportprofessional kan iemand die lekker in z’n vel zit fit krijgen, maar wij realiseren ons dat niet iedereen zo fit kán worden. Ook die mensen verdienen aandacht en waardering.

Hoe is het allemaal begonnen? Hoe ben je zelf in de fitnessbranche terecht gekomen en hoe is Hèt Sportcentrum van start gegaan?

Op vroege leeftijd begon ik met Judo in mijn geboorteplaats Hilversum, waar ik ook op mijn twaalfde jaar startte met boksen. Ik maakte kennis met o.a. karate, taekwondo, kickboksen en wat andere vechtsporten. Na wat aardige resultaten beëindigde ik mijn wedstrijdcarrière met een prachtig gevecht in Thailand. De passie voor sport bleef echter bestaan en uiteindelijk opende ik samen met mijn echtgenote Angenieta een sportcentrum in Oldeberkoop “Hèt Sportcentrum”. Inmiddels is onze dochter Bregje, ook fulltime aan de slag in Hèt Sportcentrum.

 Wat is onderscheidend aan Hèt Sportcentrum?

De klant staat bij ons in het middelpunt. Wij hebben geen kantoorruimte waar personeel zich kan “verschuilen”. Nee als je aan het werk bent, sta je midden tussen de klanten. Daarnaast nemen we ook een stuk verantwoordelijkheid bij het opleiden van personeel. Stagiairs maken niet hoofdzakelijk schoon, maar zijn werkelijk een deel van het team en krijgen ook echt belangrijke taken in hun pakket. Daarnaast mogen ze fouten makenJ.

Bjarne is pas 16 jaar en zojuist geslaagd voor de ClubJoy Cycle Instructor opleiding. Dat is erg jong! Vind je goede (bij)scholing en teambuilding belangrijk en waarom? Wat doen jullie allemaal op dit gebied?

Met veel plezier begeleid ik al ruim 20 jaar stagiairs, een enkele keer zit er een pareltje tussen en dat meen ik in Bjarne te herkennen. Hij is heel jong, maar heeft wel de flair die de ene instructeur net even iets meer geeft dan een andere. Natuurlijk weet ik dat Bjarne een uitzondering is, maar als ik hem nu in de les zie en ik vergelijk dat met vier maanden geleden, dan staat er een hele andere vent, een die grip heeft op de les en zich niet laat piepelen. Ook met dank aan onze fantastische leden!

Bijscholing is super belangrijk. Stilstaan is achteruit gaan en als iemand aangeeft les te willen geven, ben ik er alleen maar blij mee. Het volgen van opleidingsdagen gaat niet alleen over het vergaren van specifieke kennis, het is minstens net zo belangrijk om te sparren met andere mensen uit het werkveld.

Aan teambuilding doen we eigenlijk helemaal niet zoveel, behoudens er voor elkaar zijn. Het is wel grappig dat je het vraagt want in 2000 solliciteerde ik en werd er de volgende vraag gesteld: “Wat is je sterkste punt?” Ik antwoorde: “Ik ben heel goed in het smeden van een team.” Tja, als pelotonssergeant tijdens een uitzending van zes maanden, leer je dat heel snel en heel goed. Kortom het is er gewoon ;-).

Bij Hèt Sportcentrum wordt ook een uitgebreid programma aan groepslessen aangeboden. Welke groepslessen staan er zoal op het rooster en welk programma is het populairst?

Wij geven de volgende groepslessen:

ClubJoy Cycle, ClubJoy Power, ClubJoy Yoga, pilates, jumping, callanetics, yoga, thai chi, kickboxing, HIIT, coördinatie.

De gewone yoga en pilates lessen draaien het best.

Je hebt ook ClubJoy Virtual. Waarom heb je gekozen voor het aanbieden van virtuele lessen?

Ja, we hebben daarvoor gekozen omdat we leden de mogelijkheid willen bieden om ook lessen te volgen op momenten dat het niet standaard op het rooster staat en dat het hen uitkomt. Er wordt toch een keer of 25 per week een les opgestart en dat is de moeite waard.

Op welke manieren brengen jullie je eigen club onder de aandacht? Maakt het daarbij verschil dat jullie ‘helemaal’ in Friesland gevestigd zijn?

Onze club brengen we eigenlijk alleen maar onder de aandacht via Facebook, gewoon omdat ik de rest niet wil snappen (ouwe lul ;-)). Een keer per jaar geven we een grote flyer uit. We doen een aantal keer per jaar een interne actie en bovendien genieten we van mond-tot-mondreclame. Dat wij helemaal in Fryslân zitten maakt geen verschil, dat is hier best dichtbij namelijk 🙂

Jullie bieden ook FitSnacks.TV aan jullie leden. Waarom spreekt FitSnacks.TV jullie aan?

Het idee van Fitsnacks.TV vind ik super. Hoe meer je mensen kunt ondersteunen, hoe mooier het is. Het zijn wel je leden hè….

Staan er speciale events of acties op de planning?

De jaarafsluiting vlak voor de zomervakantie. Dit evenement wordt traditioneel door een stagiair georganiseerd.

Als we versneld vooruitspoelen, waar staan jij en Hèt Sportcentrum een jaar van nu?

Doordat we een lichtsysteem in de fitness hebben ontworpen, verwachten we meer activiteit in de fitness. Daarnaast gaan we met dit lichtsysteem ook aan de gang met circuittraining. Ik geloof er heilig in dat mensen graag samen sporten. Verder zijn er veel ontwikkelingen op het gebeid van yoga en tai chi. Hoe dat gaat lopen? Ik denk super!

Wat is jouw ondernemerstip voor collega sportclubs?

Geloof in jezelf en ga je concurrent niet uit de weg. Samen kun je meer!

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

THE BIGGEST MIND FUCK EVER: WAT DOET HET MET JOU?

Het taalgebruik in de titel laat weinig aan gissen over. We worden met onze branche collectief onderwerpen aan de grootste uitdaging ooit! Alle media-aandacht, lobby’s, protestacties of bezoeken van overheden op sportlocaties ten spijt: het heeft helemaal, maar dan...

Lees meer

Schrijf je in voor updates over onze evenementen, opleidingen en ClubJoy nieuws

Geen zorgen, ons nieuws is interessant, leuk en relevant. Je ontvang geen 'overload' aan emails van ons.

 

U kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van een e-mail die u van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via info@clubjoy.be. 

Je bent succesvol ingeschreven!